2009-03-23

Tool - 10.000 Days



Efter ungefär fem års tystnad sedan 2001 års Laterlaus släppte Tool ifrån sig den monumentala 10.000 Days och sin vana trogen tog bandet ytterligare flera steg på outforskad mark. Det här är en maffig platta dels för att låtarna är genomgående väldigt långa och i vissa fall ambienta men också för att de mer renodlade metal klingande spåren är så ruskigt välgjorda och fyllda till bredden med tempoväxlingar och tvära kast.

10.000 Days är inte en lika omedelbart tilltalande historia som föregångaren Lateralus men när man väl har lyssnat in sig så uppskattar man de stämningsfyllda partierna och den funktion dom har, nämligen att bygga upp för urladdningarna som oundvikligen kommer som ett brev på posten. Skivan innehåller ett par av bandets bästa låtar och öppningsspåret Vicarious är enligt mig den grymmaste metal låten någonsin.

Gitarristen Adam Jones producerade också en överfet video till Vicarious som du bara måste kika på. Precis som Isis senaste släpp bör 10.000 Days betraktas som en helhet och gärna lyssnas på i en följd.

Lyssna:

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag kanske ska ge den här skivan en chans till, jag älskar ju "Lateralus" men den här var för jävla svår att ta till sig.