2009-05-16

Beastie Boys - Ill Communication



Den här plattan, tillsammans med Smashing Pumpkins Mellon Collie and the Infinite Sadness och Nirvanas Nevermind, räknas till nittiotalets största klassiker. Trion Beastie Boys är en av de äldsta hip hop grupperna som fortfarande håller på med musik och dom är ständigt aktuella. Bandet började faktiskt med att lira hardcore punk under början av åttiotalet men när 1986 års Licensed To Ill släpptes blev Beastie Boys en hip hop outfit med Adam "MCA" Yauch, Michael "Mike D" Diamond och Adam "Ad-Rock" Horovitz som permanenta medlemmar.

Beastie Boys har alltid haft en jävligt avslappnad attityd till musikskapande och dom är inte rädda för att blanda in en rad olika influenser och samplingar i sin musik. Detta har gett dom fans bland i princip alla typer av subkulturer som punkare, hip hop-puritaner, datornördar, metal heads m.m. Nonsenstexter blandas med samhällskritik och medlemmarna har även släppt helt instrumentala skivor.

Ill Communication är verkligen det bästa grabbarna har släppt ifrån sig och den rymmer nästan alla gruppens många nyanser och de tjugo spåren innehåller ett par manglande hardcore rökare (Heart Attack Man och Tough Guy), underground doftande hip hop (Get It Together, med Q-Tip från A Tribe Called Quest!) och ödesmättade instrumentala spår (Eugenes Lament). Det här är en given klassiker i varje musikälskares samling.

Lyssna:

Inga kommentarer: