2009-04-30

Cult Of Luna - Fire Was Born



Vad är nu detta? Skall han börja posta filmer också, tänker ni. Nej det skall jag definitivt inte göra, Skivbacken är och förblir en renodlad musik blogg och det kan onekligen även innefatta släpp på dvd-skivor. Det finns väl inget bättre sätt att inviga detta nya inslag i backen än med Cult Of Lunas rykande färska, och absolut första, bandade spelning. Jag har gått och suktat efter den här skivan ett tag nu och jag var nära på att skicka hotbrev till någon ansvarig på Earache Records när releasedatumet blev framskjutet.

Men så för några dagar sedan så dök det mycket efterlängtade lilla paketet från Ginza upp i brevlådan och jag såg till att förbereda mig väl. Persienner rullades ner, volymen skruvades upp och sambon var inte hemma, nu jävlar skulle det tunga artilleriet fram. Vad som sedan följde var ett i princip komplett infriande av mina förväntningar och lite där till. Cult Of Luna låter så otroligt tunga live mycket tack vare mängden instrument på scen men också pågrund av att låtvalet innehåller nästan samtliga av bandets absolut tyngsta och hårdaste alster. Mycket är såklart från Eternal Kingdom men även Salvation och Somewhere Along The Highway finns inkluderade.

Det är svårt att välja ut någon solklar favorit bland alla ångvältarna, det blir lättare att välja ut vissa partier i låtar som särskilt minnesvärda. Teasern här nedanför innehåller ett sådant ögonblick när den blytunga finalen av långköraren Ghost Trail avslutas med alla reglage på full patte. Underbart.

Om jag skall säga något negativt om plattan så skulle det kunna vara att de musikvideos som är medtagna är promo-varianter vilket medför att låtarna där är nedklippta för att passa ändamålet bättre. Lite underligt kan tyckas med tanke på att det faktiskt finns fullständiga versioner. Å andra sidan är musikvideos bara utfyllnad i sammanhanget och det är knappast för att man vill kolla på dom som man köper Fire Was Born.

För 139:- på Ginza så måste man vara sinnesslö om man inte tjackar den här milstolpen i svensk Post-metals storheters karriär. Tok-bra!

1 kommentar:

meh sa...

Musikvideorna gjordes endast i "singelversioner", dvs. de nerklippta varianterna du sett. Skivbolagets vädjan då ingen musikkanal visar en sju minuter lång musikvideo. Så det existerar nog ingen 7:09-lång version av Back To Chapel Town eller de andra i deras orginalutförande, bara de nedklippta.

Men, nog spelades The Watchtower en hel del (relativt mot annan smal svensk ångestmetal) under våren 2002 på ZTV. Leave Me Here fick också en del airtime på ZTV men också MTV2 ("b-sida"-versionen av MTV... dvs. i princip ingen hiphop eller r'n'b).

Back to Chapel Town har jag inte sett på någon TV-kanal ännu, men den som lever får se...

/Chrille