2009-05-08

The Who - Tommy



Om du inte har hört talas om The Who så har du spenderat hela ditt liv under en sten. Det legendariska rockbandet från England som på tidigt sextiotal revolterade mot allt tillrättalagt som hade dominerat musiken och samhället under femtiotalet. Med den galet duktiga trummisen Keith Moon, en av världens bästa gitarrister Pete Townsend, basisten John Entwistle och den talangfulla Roger Daltrey på sång slog The Who ner som en bomb bland ungdomar i England och bandet var en av grundarna till mods kulturen. Även om du kanske inte vet det själv så har du garanterat hört The Who, det är deras låtar som hörs i introt till samtliga CSI-serier.

The Who blev superstjärnor hemma England relativt snabbt men det var med 1969 års Tommy som dom slog igenom världen över med råge. Tommy var så otroligt före sin tid att det knappt går att fatta. Du kanske tror att Queen uppfann rock-operan? Tänk om, deras A Night At The Opera släpptes inte innan 1975, hela sex år efter Tommy. Plattan handlar, i korthet, om den dövstumma och blinda pojken Tommy som är en hejare på flipperspel. Han samlar en skara adepter och bildar en sorts sekt där medlemmarna måste lira flipper med ögonbindlar, öronproppar och inte får prata med varandra.

Låter det vrickat? Det är det också men låt er inte luras, Tommy är en monumental bedrift som för alltid kommer att inneha en hög placering i Rock & Roll Hall of Fame.

Lyssna:

1 kommentar:

Anonym sa...

åsså kör dom Vespa i filmen !!!

Koooolt !!