2009-05-07

Isis - Wavering Radiant



Isis är och förblir det största bandet i post-träsket och deras senaste platta, Wavering Radiant, utkom för två dagar sedan i skrivande stund. Jag hörde låten 20 minutes/40 years på deras myspace för ett tag sedan och blev ärligt talat inte så imponerad, jag blev rent av lite orolig. Skulle kungarna själva börja falla från tronen? Skulle även dom gå samma öde till mötes som många andra storheter? Det måste ju vara sjukt svårt för ett så banbrytande band som Isis att förnya sig när varje skiva kontinuerligt har fört deras sound framåt, någon gång måste ju krutet ta slut liksom.

Jag kan glatt meddela att så inte är fallet med Wavering Radiant, det är nämligen Isis bästa platta hittills. Skit i vad alla inskränkta "äkta" fans säger, Isis tjänar otroligt mycket på att gå mot ett renare och mer polerat sound. Visst är Oceanic och Celestial riktigt grymma skivor, men Wavering Radiant klår både dom och de två senaste plattorna utan vidare. Den absolut största bidragande faktorn till vad som gör Wavering Radiant så otroligt bra stavas sångstruktur, något som bandet har försakat till viss del på sina tidigare skivor i sitt sökande efter nya grepp och i sin strävan att gå mot strömmen. På den här skivan är det någorlunda traditionell uppbyggnad av låtar såtillvida att de olika växlingarna mellan hårda och finstämda partier flyter ihop på ett sätt som känns väldigt naturligt.

Med endast sju spår på en fullängdare så rynkar säkert somliga på näsan och muttrar om ingen valuta för pengarna, men om man sedan tillägger att låtarna klockar in mellan sju och elva minuter så förstår man att så inte är fallet. Wavering Radiant är verkligen cutting edge post-metal av sådan kaliber att det inte går att jämföra med andra band i samma genre. En perfekt blandning av allting som Isis har spelat in so far i sina karriärer och samtidigt är varje del slipad ytterligare mot perfektion. Det här är förmodligen årets skiva, trots att vi bara är halvvägs. Jag höll nästan på att glömma, Adam Jones från Tool gästar plattan på ett par spår. Känn på den!

Lyssna:

Inga kommentarer: