2009-06-02

Asian Dub Foundation - Community Music



Asian Dub Foundation bildades under början av nittiotalet i Londons fattiga kvarter där en workshop vid namn London's Farringdon Community Music House hölls för att hjälpa Asiatiska ungdomar att göra musik. Deeder Zaman, Aniruddha Das och John Pandit hookade upp och kort därefter anslöt sig den mycket talangfulla gitarristen Steve Chandra Savale och Sanjay Gulabhai Tailor skötte de elektroniska bitarna.

Det var den här uppsättningen jag personligen räknar som det riktiga Asian Dub Foundation och det var självklart också under den här tiden som bandet producerade sina bästa album. Det hela kulminerade med 2000 års Community Music som kammade hem tok-fina recensioner och gjorde killarna kända över hela världen. Asian Dub Foundation har alltid haft en stark politisk agenda med teman som rasism på hemmaplan, Indiens självständighet och allmän världspolitisk kritik.

Det verkar kanske inte så jävla originellt, och det är det inte heller, det som gör att det blir unikt är musiken. Orientaliska toner blandas med ragga och reggae samt electronica typ jungle, breakbeat och drum & bass. Det ser måhända rörigt ut på papper men ur högtalarna låter det förbannat bra.

Lyssna:

Inga kommentarer: