2009-06-14

Tool - Lateralus



Efter en paus i skrivandet är det nu dags för en liten uppdatering och det är inte vilken skiva som helst som får markera startskottet på en ny djupdykning i skivbacken. Lateralus är inte bara Tools bästa skiva, det är också inkörsporten till mer komplex och "svår" musik för min egen del.

Som vanligt när det gäller Tool så hade det gått en ganska lång tid mellan den här plattan och senaste släppet Ænima, fem år närmare bestämt. Bandet hade också avslutat en lång tvist med sitt dåvarande skivbolag. På Lateralus faller allting på plats så otroligt bra och det finns inte en enda låt som inte håller absolut högsta klass. Bredden i musiken är mycket stor med allt från den ensamma gitarren i början av mästerverket Schism till det stenhårda skriket på tungviktaren Ticks & Leeches.

De lite sega och menlösa mellansekvenserna som återfanns på Ænima samt de långa ambienta delarna som fyllde vissa partier av 10.000 Days står inte att finna på Lateralus. Det här är Tool när dom är som bäst och då finns det inte mycket som ens kommer i närheten.

Lyssna:

1 kommentar:

Film- och Musikbloggen! sa...

Bra skiva! Den här måste jag lyssna på igen, det var länge sen!