2009-06-16

A Tribe Called Quest - People's Instinctive Travels and the Paths of Rhythm



Jag har i ett tidigare inlägg skrivit om The Roots som exemplariska förkämpar för alternative hip hop och ett mycket välbehövligt bevis på att genren är så mycket mer än hoes, clothes and cars. Men The Roots var absolut inte först, eller störst, i den alternativa delen av urban musik. I slutet på åttiotalet bildades kollektivet Native Tounges som bestod av Jungle Brothers, De La Soul och slutligen A Tribe Called Quest. De två sist nämnda räknas i dag som ikoner för alla emcees världen över, oavsett om du är en stenhård thug eller skojfrisk diggare av Beastie Boys.

A Tribe Called Quest består av Q-Tip, som utan tvekan är den mest talangfulla av gruppens medlemmar, Phife Dawg, DJ Ali Shaheed Muhammad och Jarobi White. People's Instinctive Travels and the Paths of Rhythm är kvartettens debutplatta och när den släpptes var försäljningssiffrorna ganska blygsamma och mästerverket gick obemärkt förbi den stora massan, detta trots att The Source gav den fem mickar av fem möjliga något som är väldigt få album förunnat.

Idag räknas People's Instinctive Travels and the Paths of Rhythm, tillsammans med De La Souls 3 Feet High And Rising, som de enskilt mest inflytelserika och banbrytande plattorna i sin genre. Med en mix av jazziga beats, smarta men ändå lättsamma texter och ett klockrent framförande har A Tribe Called Quest för alltid skrivit in sig i hip hop historien.

Lyssna:

Inga kommentarer: