2010-05-15

Trivium - Shogun



Se där, efter lite mindre än ett år så har skrivkrampen lättat. Eller snarare suget efter att skriva om musik har återkommit. Det nyaste inlägget i skivbacken tillägnas Triviums styrkebesked, Shogun.

Trivium är ett gäng från Florida som sedan 1999 har arbetat fram en riktigt stadig blandning av thrash, metalcore och heavy metal. Det är tydligt att det relativt unga bandet har inspirerats mycket av legender som Iron Maiden, Machine Head och Metallica. Det är t.o m. så att gruppen har fått ta emot en del skit från trångsynta kritiker som tycker att dom sneglar lite väl mycket på framför allt Metallica. Jag har aldrig riktigt förstått den typen av påhopp från musikrecensenter, hur kan mer av någonting som är bra helt plötsligt bli dåligt? Dessutom är Trivium långt ifrån kopior av sina idoler, bandet har en helt egen stil och jag tycker definitivt att deras musik står på egna ben. Inte nog med det, jag skulle vilja säga att det är grymt bra dessutom.

Shogun är bandets fjärde studioalbum i ordningen och den tillkom som ett stort fuck you till alla ovanstående kritiker som envisades med att bita sig fast i trötta floskler om att band hela tiden måste komma på nya grejer. Öppningsspåret, Kirisute Gomen, är ett perfekt exempel på det. En klockren rövspark mot alla bandets antagonister och en perfekt start på en mycket bra platta. Kirisute Gomen är japanska och frasen yttrades under feodalsamhället av Samurajer och betyder ungefär "Förlåt mig för att jag hugger ner dig...".

Shogun är en väldigt ambitiös platta. Till att börja med är den fullmatad med 14 spår där medellängden ligger någonstans mellan fem-sex minuter. För det andra sammanfattar den Triviums alla tidigare plattor så till vida att bandets alla olika stilar samlas under ett gemensamt tak.

En komplett, välproducerad och jävligt generös skiva som alla metal fans borde ha i samlingen.

Inga kommentarer: